GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alltför många barn som mår förtvivlat dåligt

Christine Tidåsen svarar Växjö Lakers vd Johan Markusson.
Replik • Publicerad 11 september 2021 • Uppdaterad 13 september 2021
Detta är en opinionstext i minhockey. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vida Arena.
Vida Arena.
Foto: JONAS LJUNGDAHL

Tack för responsen jag fått på min insändare om Växjö Lakers. Av vd:ns replik framgår att han behöver upplysas om följande. Johan Markusson, vd i Växjö Lakers hävdar:

”Alla som velat spela vidare har kunnat göra det i närliggande föreningar.”

Nej, ALLA barn fick inte plats i närliggande föreningar i år. Vet Lakers vad närliggande föreningar tycker om Lakers sätt?

”Inte sällan vänds detta till någonting positivt.”

Nej, det finns alltför många barn som mår förtvivlat dåligt. Lakers gallring sker när ungdomars identitet är som mest sårbar. Lakers spelar roulett med barns psykiska hälsa. Lakers har inte kontaktat några av de utgallrade jag pratat med och frågat hur de mår.

”Växjö Lakers är också tydliga och transparenta med att efter U15 kommer verksamheten smalnas av, precis som den gör hos samtliga av svensk elithockeys klubbar.”

Andra klubbar har nära samarbeten med föreningar i sina städer. Det finns också de föreningar som har egen breddverksamhet. Barnen kan fortsätta spela hockey i sin stad, i sin förening. Lakers lämnar de utgallrade åt sitt öde. När 06:orna började fanns inget skriftligt policydokument. Det kom flera år senare.

Jag hävdar att valet att enbart ha elit, med majoriteten invärvade spelare, beror på att Lakers vill ha ungdomarna i sin organisation åren före NHL-draften. Om spelarna sen går till NHL blir det klirr i kassan. För varje spelare är betalningen 240 000–325 000 dollar (2014). Det är naturligtvis ingen tillfällighet att alla som spelade i Smålands TV-pucklag nu återfinns i Lakers eller i HV. Det trots att Smålands hockeyförbunds dokument, som Lakers skrivit under, stipulerar att värvning ej ska ske före J18.

Sättet Lakers väljer att jobba på innebär att de bryter mot artiklarna 2, 3, 6 och 12 i barnkonventionen. Följ den – eller lämna RF. Anmärkningsvärt att Växjö kommun väljer att ge finansiella bidrag, skattepengar, till en förening som bryter mot svensk lag.

Lagen går inte att förhandla bort för kommunen.

Står sponsorerna Alwex, ATEA, Atteviks, Balco, Bixia, Bravida, Canon, City Gross, Dohini Däck, Fellessons, Fortnox, GBJ, Getinge, Handelsbanken, ICA, IV Produkt, KPMG, Länsförsäkringar, Länstrafiken Kronoberg, Max, Nordea, Norrgavel, PEAB, Scandic, Stadshotellet, Smålandsposten och VEAB bakom att Lakers ej följer barnkonventionen? Jag är chockad av de anekdoter som berättats. Exempelvis, utgallrade pojkar får ett telefonsamtal, deras saker hivas i en svart sopsäck som sätts utanför Vida Arena. Att bli förknippad med en hockeyförening som behandlar ungdomar illa ville inte sponsorer i Hudiksvall. Sponsorerna agerade, vilket fick till följd att föreningen gjorde om och gjorde rätt. Skulle inte Lakers sponsorer kunna gå samman och förmå Lakers att stuva om i istidsschemat? Kortare, men effektivare, isträningar för att ge utrymme till ett breddblocklag. Samhällsengagemang kallas det.

Jag håller med Lakers om att det behövs fler isytor i Växjö. Men, de borde finnas i en organisation som tänker både bredd och elit. Lakers verkar mest tänka: gallring, värvning och NHL-cash. Lakers ämnar inte ändra sig, deras fokus är och förblir elit – vägen till breddlag går via sponsorer, hockeyförbund och RF samt kommunen och politiker. Vågar de agera för de utgallrade barnens skull?

Christine Tidåsen