GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Verklighetsfrånvända krav på en hockeyklubb

Men hörni – så fantastiskt att Växjö Lakers har tränat, fostrat och inkluderat alla barn i ålder 6–15 år! Så att de har trivts så bra och älskar både sporten och atmosfären! Det måste ha varit härligt att vara föräldrar till killarna som blivit så hängivet omhändertagna av en toppklubb! I många år!
Replik • Publicerad 11 september 2021 • Uppdaterad 11 september 2021
Detta är en insändare i Min Hockey. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vida Arena.
Vida Arena.
Foto: JONAS LJUNGDAHL

Så vad är detta? I stället för tacksamhet? Krav att Växjö Lakers som förening ska ta fortsatt ansvar för ungdomarnas fritidssysselsättning och mående, även om det alltid varit känt och omtalat att det kommer att ske en utgallring vid 15 år?

Trots att alla andra klubbar och andra inom alla sporter gör denna utgallring av många orsaker, så ska Lakers stå till svars för att inte följa FN:s barnkonvention, ha skuld till risken att ungdomar kastas ut och hamnar snett!?

Alla dessa krav på att ”de”, det vill säga föreningar, kommunen, staten och alla andra, ska fixa så att min unge ska få pyssla med det den vill, oavsett talang, träningsvilja, potential et cetera, är så verklighetsfrånvända! Lakers är ju ingen ideell förening, vet ni väl? Sportvärlden är konkurrensinriktad, det kan väl inte ha kommit som en överraskning?

Nej, vi som gillar Lakers och god ishockey som härlig underhållning, och sponsorer som vill förknippas med en härlig och satsande förening med duktiga ledare och spelare, vi förstår detta, eftersom det på inget sätt är unikt.

Så var tacksam över vad Lakers har betytt för era barns utveckling på alla plan!

Och föräldraskapet har ju inga åldersgränser, så har ni tappat hjärtat för Lakers, så gå då in helhjärtat för att coacha era barn att fortsätta vara goda barn/ungdomar/medborgare, de har ju fått en jättebra grund att bygga vidare på!

Snälla Christine Tidåsen! FN:s barnkonvention! Alla barns rätt till rättigheter och lika värde, medbestämmande, utveckling et cetera – handlar ju om mänskliga rättigheter på en helt annan nivå! Ska verkligen inte trivialiseras som rätt för alla att få göra allt man vill!

Skulle FN:s barnkonvention vara tillämplig när inte Lakers låter alla, oavsett prestation, spela i elitlagssatning? Den tolkningen betyder ju i så fall till exempel också att det är diskriminering när inte alla får hoppa längdhoppsfinal, fast de vill, eller att det är diskriminerande att inte få gå den gymnasielinje man tänkt, eller att inte få det jobb man sökt, om en annan sökande är bättre meriterad? Det är inte Lakers som brister här!

Om det stämmer med den braskande rubriken i Smålandsposten: ”Förtvivlade barn och gråtande föräldrar”, så är det orimliga föräldrar som inte gör sitt jobb att förbereda sina barn på livets verklighet, och det i ett av världens bästa och demokratiska länder att leva och växa upp i!

Barnen har säkert i många år vetat vilka som är bra på just hockey, och vilka som inte riktigt räcker till, det märker de på träningar och matcher från 10-årsåldern. Barnen vet och förstår, men det är föräldrar som inte klarar av det faktum att vi alla i livet förr eller senare graderas på prestation av olika färdigheter, mer eller mindre.

Trots att många föräldrar förväntar sig stordåd av sina barn oavsett förutsättningar, och peppar med att säga till barnen att de kan bli allt, bara de vill tillräckligt.

Föräldrajobbet är förutom peppning också att förbereda ungen på ett visst mått av realism och besvikelser. Där är en gråtande, arg, besviken, otacksam förälder inte till mycket stöd för ungens vidare färd i sin utveckling!

Att få en mer objektiv värdering och tydlighet vid 15 år, kan dessutom få ungdomen att kanske i tid välja en annan sport att satsa på, som kanske passar bättre, trots föräldrarnas besvikelse.

Evelyn Håkansson, mormor till hockeykillar i Skåne